fbpx

Letsel door borstimplantaten

Letsel door borstimplantaten

Nog altijd is het binnen de medische wereld een groot discussiepunt of borstimplantaten wel of niet gevaarlijk zijn. Dokters en onderzoekers kunnen het niet eens worden of siliconen borstimplantaten kankerverwekkend zijn of dat zij kunnen lekken met alle gevolgen van dien zoals bijvoorbeeld onze cliënte Tara die in mei 2021haar verhaal deed ook heeft ondervonden.

Een decennia nadat er een link is gevonden tussen siliconen borstimplantaten en kanker komt de FDA (Food and Drug Administration) ein-de-lijk met een standpunt: patiënten moeten geïnformeerd worden over de risico’s van borstimplantaten.

Wat houdt dit precies in?

Patiënten werden al eerder gewezen op de risico’s van het hebben van implantaten, zoals een kans op scheuren en de risico’s die een operatie met zich meebrengt. De uitspraak van de FDA gaat hierin nog een stapje verder. Zo moeten er onder andere checklists komen waar de chronische ziektes worden benoemd die zijn gelinkt aan borstimplantaten. Hier vallen onder andere niet alleen bepaalde vormen van kanker onder, maar ook auto-immuunziektes, gewrichtspijn en chronische vermoeidheid. Ook moeten risicogroepen expliciet worden benoemd zoals: ex-borstkanker patiënten, of diabetici die een vergrote kans hebben op het krijgen van één van de ziektes. 

Waarom belangrijk?

Natuurlijk is er ook de nodige kritiek op het standpunt van de FDA. Zo zou het hebben van deze zogenaamde ‘checklist’ het te moeilijk maken voor patiënten of zullen patiënten deze niet doorlezen. Dat men de algemene voorwaarden vaak niet doorleest is wel bekend, maar het gaat erom dat patiënten nu de kans en keuze krijgen om zich te laten informeren. Daar gaat het ‘informed consent’ ook over; de eerlijke kans aan de patiënt om zich te laten informeren op alle risico’s, waaronder dus ook de kans op chronische ziektes en risicogroepen. Met het standpunt van de FDA wordt er dan ook een stap in de richting van een degelijke ‘informed consent’. 

Europa blijft niet achter!Het verhaal blijft dan ook niet beperkt tot de FDA in Amerika. Ook in Europa heeft de SCHEER (Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks) dit jaar een standpunt ingenomen over de veiligheid van borstimplantaten. Ook zij pleiten voor duidelijke veiligheids- en gebruikersvoorschriften die geleverd moet worden door de behandelaar. Daarnaast schrijft de SCHEER in haar rapport ook dat zij van chirurgen verwachten een stap verder te gaan in hun informatieplicht door onder andere toegang tot educatief materiaal te verschaffen waarin gewezen worden op de risico’s. Hier doelt de SCHEER dan niet alleen op de algemene risico’s maar ook op de allerkleinste kans van een risico. Hoewel dit allemaal vager verwoordt is dan de FDA dit doet blijft dit een mooie vooruitgang. 

Share:

Meer artikelen:

Voorzittershamer met een stethoscoop

Hoe Letselschadeclaims Werken

Letselschadeclaims begrijpen: Een Stapsgewijze Gids Letselschadeclaims kunnen een overweldigende ervaring zijn voor degenen die erdoor worden getroffen. Het proces kan complex lijken, maar met de

Zend ons een bericht

Binnen 24 uur een reactie

Snel Contact

Opgericht in 2020 streeft Munten Letselschade naar de optimale oplossing voor iedere cliënt. Geen enkel slachtoffer is gelijk aan een ander. Het meest uitdagende is voor iedere cliënt de passende oplossing te zoeken. Dat gaat alleen door zeer persoonlijk contact. Hoe beter wij weten wat er bij jou speelt, des te sneller en soepeler we de passende oplossing bereiken. Dat vraagt soms veel van je, maar je weet altijd wat het plan is, dus ook waarom je het doet. Met het resultaat in het vooruitzicht!

Kantoor

Advocaat

Ⓒ 2020 - Alle Rechten Voorbehouden