fbpx

We lossen het samen op

Letselschade tijdens wintersport

Neem contact op met ons

De juridische kant

Bij Munten Letselschade staan we met enige regelmaat wintersporters bij die letsel hebben opgelopen op de piste. Dat is in de loop der jaren uitgegroeid tot een specialisme, mede vanwege onze eigen voorliefde voor de wintersport. Wij kunnen daardoor een goed beeld vormen van wat er is gebeurd en hulp bieden in het lastige juridische pakket waar je in terecht komt als slachtoffer van een ski-ongeluk of ongeval met snowboard. 

De winter van 2022 – 2023 is aanzienlijk warmer dan die van voorgaande jaren. Niet alleen in Nederland merken we hiervan de gevolgen, ook in veel skigebieden is het gevolg van een warme winter zichtbaar: slechte pistekwaliteit en veel drukte op de open pistes en bij de liften die wel gaan. De kans op een ongeval waarbij u letsel op loopt wordt hierdoor veel groter. 

Op 4 januari 2023 publiceerde de Osterreichischen Kuratoriums fur Alpine Sicherheit de actuele ongeluk cijfers over het seizoen november 2022 tot 3 januari 2023. Tot nu toe raakten 735 mensen betrokken bij een ongeval op de Oostenrijkse pistes. Er komt dus steeds meer vraag naar onze hulp.

We zoeken samen de aansprakelijke partij of partijen

Wie stel ik aansprakelijk?

“De weldaden van een verzekering treden samen met het onheil aan het licht.”

Alain

Ook bij ski-ongevallen:

Ken je rechten

Wanneer kunnen wij helpen?

De kans dat u een ski-ongeluk of snowboardongeluk overkomt in Nederland is (buiten de indoor ski-hallen) niet zo groot. Er speelt dus per definitie een internationaal aspect. Wij kunnen slachtoffers alleen bijstaan als Nederlands recht van toepassing is. Op grond van de Rome-II verordening is dat het geval als het ongeval tijdens skien of snowboarden in Nederland gebeurt ofwel indien degene die verantwoordelijk is, de wederpartij, Nederlands is. Als dat het geval is, dan kunnen we helpen.

Welke regels zijn er?

Gelukkig zijn de regels voor gedrag op de piste internationaal geregeld. De zogenaamde FIS-regels zijn daarbij het uitgangspunt:

  1. Houdt rekening met andere skiers en snowboarders op de piste
  2. Beheers je snelheid en skistijl zodat je op tijd kunt reageren op andere personen en omstandigheden;
  3. Een van achter komende skier moet bij het kiezen van zijn spoor rekening houden met diegenen die voor hem of haar skiet;
  4. Inhalen mag boven en beneden en van rechts of links, maar men moet rekening houden met anderen op de piste;
  5. Als je stopt op de piste én als je weer verder skiet, moet je rekening houden met diegenen op de piste;
  6. Iedere skier moet de piste niet nodeloos blokkeren of smaller maken;
  7. Een skier die klimt of te voet afdaalt, mag dat alleen aan de zijkant van de piste doen;
  8. Ieder skier moet letten op de borden en markeringen die zijn aangebracht;
  9. Bij een ongeval op de piste is iedereen verplciht hulp te verlenen;
  10. Iedereen die betrokken of getuige is van een ongeval moet zich legitimeren.

01

We bespreken wat er is gebeurd

Een goed inzicht in de feiten is noodzakelijk om de aansprakelijke partij te benaderen.

02

Wij stellen de verantwoordelijke en diens verzekeraar aansprakelijk

Met een juridisch goed onderbouwd verhaal stellen we de verantwoordelijke(n) aansprakelijk voor jouw schade.

03

Na aansprakelijkheid komt schadevergoeding

Als de aansprakelijkheid is erkend, dan begint ons werk pas echt. Dan pas kunnen we samen met jou de schade gaan begroten en zorgen dat je een rechtvaardige schadevergoeding krijgt. 

Hoeveel schadevergoeding krijg ik?

Bij een eerste gesprek weten wij al wel een inschatting te maken van de hoogte van de schadevergoeding, maar hoeveel vergoeding uiteindelijk noodzakelijk is om de schade op te vangen, dat laat zich pas na een tijdje zien. Maar al te vaak onderschatten slachtoffers de ernst van het letsel en de gevolgen op lange termijn. Wij waken ervoor dat slachtoffers worden afgescheept met een vergoeding die op korte termijn goed voelt, maar op lange termijn pijn doet!