fbpx

Verhoging schadevergoeding volgens richtlijnen Letselschade Raad

Als je letsel oploopt bij een ongeval, heb je recht op schadevergoeding. Sommige schadeposten spreken voor zich en komen met bonnetjes. Andere schadeposten zijn lastiger op geld te waarderen. Denk aan het feit dat anderen nu jouw taken in het huishouden moeten overnemen. Als je diegenen niet officieel inhuurt, maar ze komen je helpen, hoe begroot je dan die schade? Hoe zit het met klussen in het huis die je niet meer kan doen? Met extra kilometers die je moet rijden? 

Om de hoeveelheid discussie te verkleinen over deze schadeposten, heeft de Letselschade Raad richtlijnen ontwikkeld. Deze gebruiken wij veel in onze dossiers, omdat ze overzichtelijk zijn en vaak fair. Ze beperken daarnaast een nodeloze discussie op. 

Wie is de Letselschade Raad?

De Letselschade Raad is een overkoepelende organisatie die onder andere bestaat uit de ANWB, het Verbond van Verzekeraars, Slachtofferhulp Nederland en Letselschade-experts. Zij hebben in december 2022 wederom gekeken of de bedragen in de richtlijnen van 2022 stonden, geïndexeerd dienden te worden. Hierbij wordt de methode van de Werkgroep Normering gebruikt. 

Voorbeelden van richtlijnen

Er zijn verschillende richtlijnen die dit jaar opnieuw werden geïndexeerd. Zo ging de vergoeding voor huishoudelijke hulp omhoog, is de vergoeding voor reiskosten met 33% verhoogd en is het jaarbedrag voor schade door studievertraging omhoog gegaan. Hieronder geven we kort een aantal richtlijn aan die veranderd zijn. Er is ook een richtlijn voor smartengeld, maar die gebruiken wij niet. Dit omdat een smartengeldvergoeding iets is dat per definitie per zaak moet worden bekeken. Dat is iets heel persoonlijks.

Richtlijn Huishoudelijke Hulp 

De richtlijn Huishoudelijke Hulp die bepaald welke bijdragen gelden voor het inschakelen van huishoudelijk hulp, derde of vrienden en familie – die u na het ontstaan van het letsel – helpen in het huishouden. Het normbedrag dat in 2022 gold, wijzigde per 1 januari 2023 naar €11,- per uur. Let op: dit gaat dus over extra hulp van familie en vrienden die niet worden ingehuurd. Voor die groep wordt gekeken of het afgesproken tarief redelijk is wordt de schade uiteraard volledig meegenomen.

Richtlijnen Kilometervergoeding

Ook de richtlijn Kilometervergoeding 2023 werd vanwege de autokostenstijging verhoogd. De vergoeding voor het reizen per auto werd gewijzigd naar €0,33 per gereden kilometer. 

Voor een volledig overzicht van wijzigingen kun je dit artikel van de letselschaderaad lezen.

Hulp nodig?

Heb jij letsel opgelopen bij een ongeval en is er sprake van letselschade, neem dan contact met ons op via: 06-21152677 / [email protected] of 0610251574 / [email protected]. Wij zullen dan meteen met jou kijken of wij jou verder kunnen helpen. 

Share:

Meer artikelen:

Voorzittershamer met een stethoscoop

Hoe Letselschadeclaims Werken

Letselschadeclaims begrijpen: Een Stapsgewijze Gids Letselschadeclaims kunnen een overweldigende ervaring zijn voor degenen die erdoor worden getroffen. Het proces kan complex lijken, maar met de

Zend ons een bericht

Binnen 24 uur een reactie

Snel Contact

Opgericht in 2020 streeft Munten Letselschade naar de optimale oplossing voor iedere cliënt. Geen enkel slachtoffer is gelijk aan een ander. Het meest uitdagende is voor iedere cliënt de passende oplossing te zoeken. Dat gaat alleen door zeer persoonlijk contact. Hoe beter wij weten wat er bij jou speelt, des te sneller en soepeler we de passende oplossing bereiken. Dat vraagt soms veel van je, maar je weet altijd wat het plan is, dus ook waarom je het doet. Met het resultaat in het vooruitzicht!

Kantoor

Advocaat

Ⓒ 2020 - Alle Rechten Voorbehouden