fbpx

Whiplash: vechten voor schadevergoeding!

whiplash schadevergoeding

Whiplash is een van de meest gehoorde ziektebeelden in de letselschade branch. Als letselschade advocaat word ik vaak gebeld door slachtoffers die al een tijd een letselschadezaak hebben lopen en waar die whiplash een probleem vormt. Je zou denken omdat whiplash lastig te genezen is en veel klachten veroorzaakt. Dat is het niet. Nee whiplash is een probleem omdat de verzekeraar het niet erkent en geen schadevergoeding uitkeert. Vaak adviseren letselschadejuristen (zeker bij rechtsbijstandsverzekeraars) om dan maar te schikken voor een bedrag zonder of met weinig schadevergoeding voor de toekomst. Dat is ten onrechte! Ik zal hierna stilstaan bij wat Whiplash is en wat we bij Munten Letselschade doen om voor jouw whiplash een optimale schadevergoeding te regelen.

Wat is whiplash eigenlijk?

Clienten bellen mij wel eens opgelucht op als ze bij de huisarts zijn geweest en deze de diagnose whiplash heeft gesteld. Opgelucht, omdat ze tot die tijd niet wisten wat er aan de hand was. Ze hebben na (meestal) een achteropaanrijding waarbij hun nek een knap achterover heeft gemaakt, last van hun nek, soms met uitstraling naar de armen, maar altijd gepaard met hoofdpijn en cognitieve klachten als geheugenproblematiek en concentratiestoornissen. Ik leg mijn clienten dan uit dat een Whiplash helaas geen oorzaak van klachten is, maar meer een verzamelnaam van klachten die ontstaan na een ongeval. En erkenning van Whiplash en de klachten die daaruit voortvloeien is een enorm gevecht bij verzekeraars, waardoor schadevergoeding bij Whiplash enorm lastig is.

Volgens de Hersenstichting wordt een whiplash veroorzaakt door een verrekking van de nekspier, wat kan optreden bijvoorbeeld door een aanrijding van achteren. Het hoofd wordt dan met kracht eerst naar achteren en dan weer naar voren geslingerd (‘flexie-extensie-beweging’). De symptomen van een whiplash zijn, los van de fysieke klachten als nekklachten en uitstralingspijn:
– concentratieproblemen
– vergeetachtigheid
– hoofdpijn
– duizeligheid
– overgevoeligheid voor licht en geleuid
– emotionele instabiliteit
– vermoeidheid en slecht kunnen slapen.

Onderzoek wijst uit dat de klachten bij de meeste patiënten binnen een half jaar verdwijnen maar bij een minderheid de klachten chronisch zijn.

Diagnose Whiplash: geen medisch bewijs = geen schadevergoeding

De diagnose whiplash wordt gesteld op basis van de toedracht van het ongeluk en de klachten. Bij whiplash wordt het hoofd met kracht eerst naar achteren en dan weer naar voren geslingerd. Er ontstaan hoofdpijn en pijn in de nek. Het probleem bij whiplash is dat er geen aantoonbare hersenbeschadiging is en dus geen ‘medisch substraat’. Op foto’s en scans is niets te zien en daar begint het ontkennen van de verzekeraar dat er iets aan de hand is. Er is niks te zien, dus niks aan de hand, dus geen schadevergoeding. Ook dit is niet waar. Als letselschade advocaat ben ik goed in staat om ook voor Whiplash slachtoffers een schadevergoeding te regelen die hun schade dekt.

Het gevecht met de verzekeraar begint: geen schadevergoeding

In het begin van het dossier doen verzekeraars vaak niet moeilijk. Ze zorgen dat er voorschotten komen, zodat het leven van het slachtoffer op de rit komt. Met name ook uit eigen belang, want hoeveel eerder het slachtoffer aan de gang is, zoveel eerder is er geen vergoeding meer nodig. Het wordt pas lastig als de schade fors oploopt (je raakt je baan kwijt of bent zelfstandige en kan niet meer werken). Dan begint een ellenlang gevecht waarin de verzekeraar Whiplash ook anders gaat noemen: Whiplash-achtige klachten of Niet-Objectiveerbare Klachten. Allemaal om het slachtoffer duidelijk te maken dat ze op vergoeding van toekomstschade bij Whiplash niet hoeven te rekenen.

Is een minnelijke regeling de oplossing?

Soms is een minnelijke regeling de oplossing. Door middel van tijd of soms met een multidisciplinair team (waaronder een revalidatiearts, fysiotherapeut, manueel therapeut en/of psycholoog en maatschappelijk werker) wordt het slachtoffer behandeld en kan het zijn dat deze (gedeeltelijk) herstelt. Dat is het moment om met de verzekeraar over de schadevergoeding te spreken. Dan immers weet je pas waar je aan toe bent en kun je weer enigszins de regie over je eigen leven hebben.

De tip: bel meteen na het ongeval een gespecialiseerde letselschade advocaat

Veel discussie kan voorkomen worden door zo snel mogelijk na het ongeval een letselschade advocaat in te schakelen. Uiteraard vinden wij dat wij bij Munten Letselschade onze clienten het beste helpen, maar er zijn meer goede advocaten die je kunnen helpen. Op grond van de wet heb je recht op vergoeding van de advocaatkosten die je maakt, dus je hoeft vanwege het geld niet genoegen te nemen met een letselschade jurist of een advocaat die niet gespecialiseerd is. Je kunt dus direct kiezen voor het hoogste niveau en dat helpt. Wij zullen direct met jou een plan van aanpak maken dat past bij jouw situatie. Als de onderbouwing direct goed loopt en de artsen en behandelaars zijn opgelijnd om duidelijk hun visie te geven, dan komt het met de schadevergoeding ook altijd goed. Er is geen zaak die we niet kunnen oplossen. Hoe groter de nood: des te eerder moet je aan de bel trekken!

Share:

Meer artikelen:

Voorzittershamer met een stethoscoop

Hoe Letselschadeclaims Werken

Letselschadeclaims begrijpen: Een Stapsgewijze Gids Letselschadeclaims kunnen een overweldigende ervaring zijn voor degenen die erdoor worden getroffen. Het proces kan complex lijken, maar met de

Zend ons een bericht

Binnen 24 uur een reactie

Snel Contact

Opgericht in 2020 streeft Munten Letselschade naar de optimale oplossing voor iedere cliënt. Geen enkel slachtoffer is gelijk aan een ander. Het meest uitdagende is voor iedere cliënt de passende oplossing te zoeken. Dat gaat alleen door zeer persoonlijk contact. Hoe beter wij weten wat er bij jou speelt, des te sneller en soepeler we de passende oplossing bereiken. Dat vraagt soms veel van je, maar je weet altijd wat het plan is, dus ook waarom je het doet. Met het resultaat in het vooruitzicht!

Kantoor

Advocaat

Ⓒ 2020 - Alle Rechten Voorbehouden