fbpx

Gemiste zwarte inkomsten als schadepost: bewijsproblemen

gemiste zwarte inkomsten

De aansprakelijke partij is verplicht het slachtoffer zoveel mogelijk in de situatie te brengen als waar die zou zijn geweest zonder de schadeveroorzakende gebeurtenis. Als letselschadeadvocaat probeer ik mij dus zoveel mogelijk in te leven in de situatie zoals die was voor bijvoorbeeld het verkeersongeval om daarna een inschatting te maken over hoe het leven zou zijn gegaan zonder dat ongeval. Daarbij hoort ook kijken naar de inkomsten die iemand had en misschien nu mist. Onderdeel daarvan zijn de zwarte (neven)inkomsten die veel mensen in Nederland hebben. We weten allemaal dat het gebeurt, ondanks dat het niet mag. De vraag is of, als je die zwarte inkomsten mist als gevolg van een ongeval, jouw letselschadeadvocaat deze schade kan verhalen op de aansprakelijke partij en zo ja hoe dan. Bij Munten Letselschade hebben we hulpmiddelen ontwikkeld om slachtoffers te helpen bij het bewijzen van hun gemiste inkomsten. Maar om te begrijpen waarom dat nodig is, hierna een voorbeeld van hoe het niet moet. 

Het mag niet: waarom dan toch vergoeden?

Verzekeraars brengen vaak het argument naar voren dat zwarte inkomsten niet legitiem zijn en ze daarom niet vergoed hoeven te worden. Wat dat betreft hebben ze dan echter boter op hun hoofd, want zoals elke letselschadeadvocaat en ook elk letselschadeslachtoffer al snel merkt: als het gaat om het inhuren van huishoudelijke hulp hebben ze liever dat je een zwart betaalde hulp voor € 15,00 inschakelt dan een wit betaalde hulp van € 25,00 per uur. 

In beginsel moeten zwarte inkomsten vergoed worden

Als letselschadeadvocaat neem ik geregeld zwarte inkomsten namens clienten op in de schadestaat. Deze moeten vergoed worden. Steeds vaker voeren verzekeraars verweer daarop. Zoals ook in het deelgeschil waarin de rechtbank Gelderland op 16 december 2020 beschikking wees (en die hier terug te lezen is). Het primaire verweer van Univé dat niet fiscale inkomsten niet hoeven te worden vergoed. De rechtbank maakt daar korte metten me: in beginsel moeten ze worden vergoed, want ze maken deel uit van de schade. 

Probleem: hoe bewijs je zwarte inkomsten

Dat brengt mij bij het eigenlijke probleem: bewijs. Het bewijs voor witte inkomsten is vaak eenvoudig te geven: via loonstroken, danwel jaarstukken en gegevens van de belastingdienst. Maar daar staan die zwarte inkomsten nu juist niet op. Wat dan?

De rechtbank Gelderland is hier ook streng. Het is aan het slachtoffer om aan te tonen wat de gemiste inkomsten zijn geweest. In dit geval stelde het slachtoffer dat zij van maandag tot en met donderdag alle ochtenden en om de week ook de vrijdagochtend, heeft gewerkt bij een hulpbehoevend persoon. Zij deed alles: douchen, aan- en uitkleden, knippen van nagels en doen van huishouden en boodschappen. Er zijn verklaringen overgelegd van die persoon. 

Nou denk je: dat lijkt voldoende bewijs. Maar zo goed was dat bewijs niet. De verklaring was blijkbaar niet voorzien van voor en achternaam, datum en adres. Ook wordt er een ander uurtarief genoemd € 15,50 dan het door het slachtoffer vermeldde € 17,50. Hierdoor had Univé twijfels over de verklaring. Om die twijfels weg te nemen, had deze persoon onder ede gehoord kunnen worden, maar daarvoor heeft het slachtoffer niet gekozen. Zij heeft alleen zichzelf en haar echtgenoot laten horen. En dat is onvoldoende bewijs volgens de rechtbank. Zij heeft in plaats daarvan een deelgeschilprocedure opgestart waarin geen getuigen kunnen worden gehoord. Dus de rechtbank wijst het verzoek af.

Ik heb gemiste zwarte inkomsten, wat nu?

Bij Munten Letselschade hebben we een eenvoudige oplossing voor de discussie omtrent zwarte inkomsten. Wij bieden verschillende (juridische) hulpmiddelen aan om zwarte inkomsten te onderbouwen. Daarna is de discussie met de aansprakelijke partij snel afgerond en worden de gemiste inkomsten vergoed.

Heb jij letsel opgelopen bij een ongeval en wil je hulp bij het verhalen van jouw letselschade, neem dan contact met ons op. Dat kan via [email protected] of via 06-21152677.

Share:

Meer artikelen:

Voorzittershamer met een stethoscoop

Hoe Letselschadeclaims Werken

Letselschadeclaims begrijpen: Een Stapsgewijze Gids Letselschadeclaims kunnen een overweldigende ervaring zijn voor degenen die erdoor worden getroffen. Het proces kan complex lijken, maar met de

Zend ons een bericht

Binnen 24 uur een reactie

Snel Contact

Opgericht in 2020 streeft Munten Letselschade naar de optimale oplossing voor iedere cliënt. Geen enkel slachtoffer is gelijk aan een ander. Het meest uitdagende is voor iedere cliënt de passende oplossing te zoeken. Dat gaat alleen door zeer persoonlijk contact. Hoe beter wij weten wat er bij jou speelt, des te sneller en soepeler we de passende oplossing bereiken. Dat vraagt soms veel van je, maar je weet altijd wat het plan is, dus ook waarom je het doet. Met het resultaat in het vooruitzicht!

Kantoor

Advocaat

Ⓒ 2020 - Alle Rechten Voorbehouden