fbpx

Asbest in make-up van Hema en Douglas

asbest in make-up

Het programma EenVandaag besteedt vandaag aandacht aan een onderzoek uit 2019 dat het programma heeft laten uitvoeren, waaruit bleek dat in make-up van Douglas en Hema de kankerverwekkende stof asbest zat. Het gaat om de producten My Cheek Palette Blush en B.A.E. loose powder foundation 2nd skin. In dit artikel staan wij eerst stil bij wat asbest is,  dan bij de onderzoeksresultaten, daarna bij de vraag waarom de resultaten nu pas worden gepubliceerd en ten slotte wat je moet doen als je deze producten hebt gebruik.

Wat is asbest?

Asbest is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal mineralen die gewoon in onze natuur aanwezig zijn. Asbest kan echter schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid en daarom is het gebruik en de verwerking van asbest wettelijk beperkt. Het werd (en wordt soms) met name gebruikt vanwege de brandwerende en isolerende eigenschappen. Het werd daarom veel in daken gebruik. 

Asbestvezels komen in de buitenlucht voor in concentraties tot 40 vezels per m3. In de jaren ’80 waren er veel hogere concentratie tot wel 10.000en vezels per m3 aanwezig, met name door het verkeer. Het inademen van losse asbestvezels kan tot beschadigingen van de luchtwegen en longblaasjes leiden. Ook kunnen ze zich via de lumfebanen verspreiden en terechtkomen in het gehele lichaam. Daardoor kunnen ziekte als asbestose, longkanker en mesothelioom zich ontwikkelen. 

Het onderzoek van EenVandaag

Het onderzoek is door EenVandaag opgestart na een eerder rapport uit 2018 van het RIVM dat liet zien dát er asbest in make-up zat en ook dat er daardoor een (kleine) kans op gezondheidsschade op de lange termijn ontstaat. EenVandaag spreekt in dat kader met professor Arthur Frank die zegt dat het een reeel risico is, hoewel het tot wel 50 jaar kan duren voordat je ziek wordt na blootstelling.

EenVandaag heeft de make-up op asbest laten testen door drie verschillende laboratoria. De in de inleiding genoemde producten van de Hema en Douglas werden door alle drie de laboratoria positief getest op de aanwezigheid van asbest. 

Waarom komen de onderzoeksresultaten nu pas naar buiten?

Eerst is EenVandaag in gesprek gegaan met Douglas en Hema. Deze hebben hun producten uit de schappen gehaald en daarmee was de kous af voor EenVandaag. Inmiddels liggen deze producten weer terug in de schappen en dat is de directe aanleiding voor het programma om de resultaten toch te presenteren. 

Hema en Douglas ontkennen de aanwezigheid van asbest in hun producten. Hema heeft zelfs een gerechtelijke procedure gevoerd om uitzending te voorkomen, maar vanmiddag besliste de rechter dat het programma gewoon uitgezonden mocht worden. Hun laboratoria lieten geen asbest in de genoemde make-up zien. EenVandaag laat zien dat waar verschillende samples worden getest op verschillende manieren de uitkomst ook anders kan zijn. 

Wat moet je doen als je deze make-up hebt gebruikt?

Dit advies spreekt natuurlijk voor zich, maar als je klachten hebt aan je luchtwegen moet je je tot je huisarts wenden. Die kan dan verder onderzoek doen. Als je deze producten van de Hema of Douglas gebruikt hebt en nog in huis hebt, zou ik deze bewaren (en niet meer gebruiken). Dan kan er altijd een sample worden onderzocht moet het zeer onfortuinlijke geval zich voordoen dat je een van de aan asbest gerelateerde ziektes oploopt. 

Wij houden deze ontwikkeling in ieder geval voor jou in de gaten en mocht er meer duidelijk worden over de asbest in make-up van de Hema, Douglas of andere winkels, zullen wij dit verhaal van een update voorzien. 

Heb jij letsel opgelopen en wil je graag dat Munten Letselschade je helpt bij het krijgen van een schadevergoeding, neem dan contact op via wouter@muntenletselschade of bel naar 06-21152677.

Share:

Meer artikelen:

Voorzittershamer met een stethoscoop

Hoe Letselschadeclaims Werken

Letselschadeclaims begrijpen: Een Stapsgewijze Gids Letselschadeclaims kunnen een overweldigende ervaring zijn voor degenen die erdoor worden getroffen. Het proces kan complex lijken, maar met de

Zend ons een bericht

Binnen 24 uur een reactie

Snel Contact

Opgericht in 2020 streeft Munten Letselschade naar de optimale oplossing voor iedere cliënt. Geen enkel slachtoffer is gelijk aan een ander. Het meest uitdagende is voor iedere cliënt de passende oplossing te zoeken. Dat gaat alleen door zeer persoonlijk contact. Hoe beter wij weten wat er bij jou speelt, des te sneller en soepeler we de passende oplossing bereiken. Dat vraagt soms veel van je, maar je weet altijd wat het plan is, dus ook waarom je het doet. Met het resultaat in het vooruitzicht!

Kantoor

Advocaat

Ⓒ 2020 - Alle Rechten Voorbehouden