fbpx

Niet met de deuren slaan!

Vingers tussen deur

We zitten door de maatregelen die de overheid heeft getroffen om te zorgen dat Corona niet een groter probleem wordt dan het al is, allemaal zoveel mogelijk opgesloten in huis. Dat klinkt allemaal beschaafd en veilig, maar een ongeval zit in een klein hoekje. Dat bewijst deze uitspraak die de Rechtbank Amsterdam begin dit jaar deed wel.  

Wat is er gebeurd?

Vriend en vriendin zijn naar een feestje geweest in het najaar van 2016. Ze hebben daar allebei de nodige alcoholische versnaperingen genuttigd en het verhaal wil dat ze beschonken thuiskomen. Eenmaal thuis krijgen de man en de vrouw ruzie met elkaar. Dat eindigt niet zoals bij wel meer mensen in het door dronkenschap gevoerd uiten van onredelijke standpunten, nee: er ontstaat een worsteling. De vrouw verlaat de woonkamer via de woonkamerdeur en de man slaat daarop die deur boos dicht. Hoeveel alcohol er in het spel is, blijkt wel als de vrouw volgens eigen zeggen pas in de keuken bemerkt dat zij van haar rechter ring- en middelvinger vingerkootjes mist. Ze wordt naar het ziekenhuis gebracht per ambulance nadat een buurman melding doet. Helaas zijn de vingers ook door de dienstdoende traumachirurg niet te redden.

Is de man aansprakelijk voor het letsel van de vrouw?

Er volgt een strafzaak tegen de man waar hij wordt vrijgesproken van het toebrengen van ernstig letsel, maar veroordeeld voor mishandeling. Dan komt de zaak bij de civiele rechter die de vraag krijgt voorgelegd of de man aansprakelijk is voor het letsel van de vrouw. De man heeft in die procedure het standpunt ingenomen dat niet duidelijk is dat de vrouw de vingerkootjes is kwijtgeraakt bij het dichtslaan van de deur. De rechter gaat daar niet in mee. Die stelling is niet voldoende onderbouwd.

Is er sprake van eigen schuld?

Waar er twee vechten, hebben er twee schuld zegt het spreekwoord. Is hier dan ook sprake van eigen schuld? De man heeft het standpunt ingenomen dat de vrouw onvoorzichtig heeft gehandeld door haar vingers tussen de deur te houden. Zij heeft die handeling erkend, maar is het niet eens met het oordeel dat dat tot eigen schuld zou moeten leiden. Volgens de rechtbank heeft de vrouw gelijk. Je hand tussen de deur houden is geen reden voor het aannemen van eigen schuld. De man moet de volledige schade van de vrouw vergoeden.

Mocht je naar aanleiding van dit blog een vraag hebben, neem dan vooral contact op via [email protected] of 06-21152677.

Share:

Meer artikelen:

Voorzittershamer met een stethoscoop

Hoe Letselschadeclaims Werken

Letselschadeclaims begrijpen: Een Stapsgewijze Gids Letselschadeclaims kunnen een overweldigende ervaring zijn voor degenen die erdoor worden getroffen. Het proces kan complex lijken, maar met de

Zend ons een bericht

Binnen 24 uur een reactie

Snel Contact

Opgericht in 2020 streeft Munten Letselschade naar de optimale oplossing voor iedere cliënt. Geen enkel slachtoffer is gelijk aan een ander. Het meest uitdagende is voor iedere cliënt de passende oplossing te zoeken. Dat gaat alleen door zeer persoonlijk contact. Hoe beter wij weten wat er bij jou speelt, des te sneller en soepeler we de passende oplossing bereiken. Dat vraagt soms veel van je, maar je weet altijd wat het plan is, dus ook waarom je het doet. Met het resultaat in het vooruitzicht!

Kantoor

Advocaat

Ⓒ 2020 - Alle Rechten Voorbehouden